1 nap – Balaton

A túra Erdély szívéből indul, mivel a társaság szervezőkedvű tagjai itt élnek. Első napi uticél a Balaton partját elérni, kb 780 km. Itt sátorban (ingyen) éjszakázunk.

2 nap – Chamonix

Kora hajnalban indulunk tovább egészen a Chamonix-ig, 1100 km, amely méltán kapta a hegymászás szülőfaluja megnevezést. Innen indultak ugyanis az első Mont Blanc meghódítói, a 4810 méteres csúcs meghódítására. Itt lehet kempingezni, felkészülni a következő napok megpróbáltatásaira, vagy a bevállalósabbak a vadkempinget is bevállalhatják (ami egyébként tilos) költséghatékonyabb meggondolásból.

3 nap – Tete Rousse menedékház (3167 m)

A harmadik nap kezdődik a mászás. Reggel autóval átmegyünk Le Fayet településre, ahonnan fogaskerekü vasúton közelítjük meg a hegyet, mely 2380 magasra visz. Innen kapaszkodunk fel 3200 méterre. 3000 méteren belépünk az örök hó birodalmába, ahonnan kezdődően nem létezik a természetben a víz folyékony hamazállapotban, csak a termoszokban. A víz szükségletünket olvasztott hóból oldhatjuk meg, napi 2-3 liter személyenként.

3200 méteren ugyan van menedékáz (Tete Rousse – 3167m ), ahol vizet lehet vásárolni, csak megkérik az árát (1,5 liter kb. 5 euró). Itt aludni is lehet, de a már említett és még sokat olvasható költséghatékony megoldást részesítjük előnyben (spórlás), mi a magunkkal hozott sátorban töltjük az éjszakát.

4 nap – Gouter menedékház (3817 m)

Negyedik nap indulunk expedíciónk legveszélyesebb szakaszának megtételére. 3200-ról mászunk 3800-ra, egy kitett (meredek, szakadékos, sziklaomlásos, keskeny) sziklafalon, ahol nincsen helye a hibázásnak, félrelépésnek, kicsúszásnak. Ha felérünk, ismét van menedékház (Gouter 3817 m), ahol lehet enni-inni-aludni.

5 nap – Csúcstámadás

Ötödik nap hajnalban (már éjjel 1-től) indul a csúcstámadás. Mindenki pakol, készülődik, hogy az előtte álló 1000 méteres szintkülönbséget a lehető legkönnyebben leküzdhesse. Itt már csak pár alapvető dolgot visz az ember magával, a nagyzsákot otthagyjuk 3800-on. A szokás azt mutatja, hogy érdemes megállni 4400 méteren a Vallott kunyhóban, zárt helyen egy kicsit megszusszanni, új erőre kapni, esetleg ha szétszakad, a csapatot összevárni.

Ha megvan a csúcs, vagy ha visszafordulásra kényszerül is a csapat, akár egyes tagjai, 3800 méteren kipihenhetjük magunkat.

6 nap – Chamonix

Hatodik nap lejövünk a hegyről, egészen Chamonixba, ahol már ha költséghatékony is a terv, érdemes a kempingbe befizetni egy jó tusolásért, nyugalmas pihenésért.

Az itt leírt programhoz tökéletes idő szükséges, de az időjárás kiszámíthatatlansága miatt kell 1-2 tartalék napot beiktatni. Ezt akár a hegyen, akár Chamonixba el lehet tölteni.

Helyszín
GPS koordinátái
é. sz. 45° 49′ 59″, k. h. 6° 51′ 53″
Magasság
4810.45 méter
Az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye. Magassága kb. 4810.45 méter, de ez a hóesés, az időjárás, illetve a jégsapka mozgásának függvényében évről évre néhány métert változik.
Időtartam
3 - 6 nap
A Mont Blanc megmászása 3 kemény napot vesz igénybe és tökéletes idő szükséges hozzá. Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt kell 1 - 2 tartalék napot beiktatni. Ezt akár a hegyen, akár Chamonixba el lehet tölteni.
Létszám
2 - 5 fő
Nehézség
nehéz
A megmászása mára rutinfeladattá vált, évi átlagban 20 ezren jutnak fel a csúcsra. A Mont Blanc azonban minden évben áldozatokat is szed.
Első mászás
1786. augusztus 8.
A Mont Blanc-t a feljegyzések szerint először Jacques Balmat és Michel Paccard doktor mászta meg, 1786. augusztus 8-án.
Első nő
1808
Az első nő, aki elérte a csúcsot Marie Paradis volt 1808-ban
Rekord
4 óra 57 perc
A 25 éves Kiliam Jornet Burgada, Chamonix-ból oda-vissza 4 óra 57 perc 40 másodperc alatt tette meg a 4810 méter magas csúcsra vezető utat.
3D útvonal
Mammut
http://project360.mammut.ch/#route/mont-blanc/gouter/1/map
Fizikai nehézség