A svájci-olasz határon található Matternhorn-t a források kezdetben „Mont Cervino”-ként, majd mintegy 50 év elteltével „Mont Silvino” néven is emlegették. A Matterhorn nevet 1681-ben jegyezték fel először, és a térképeken ma már ezen a néven találjuk meg, igaz, a legtöbb kartográfián a „Mont Cervino” is olvasható.

Különleges piramisformája és az első megmászása körüli dráma miatt a Matterhorn a világ egyik legismertebb hegycsúcsa. Ezen a – hegymászókörökben igen népszerű – megmérettetésen intenzív mászás vár egy meredek és havas sziklagerincen. A csúcstámadás napján több mint 6 óra felfelé kapaszkodás a téma, miközben alattad közel 70 fokban szakad le a sziklafal, ezer méteres mélységbe. A magasság, kitettség, a technikai kihívás és fizikai erőfeszítés miatt némi hegymászótapasztalat szükséges ezen a túrán, ezért ha még nem volt dolgod alpesi utakkal.

Helyszín
GPS koordinátái
é. sz. 45° 58′ 35″, k. h. 7° 39′ 30″
Magasság
4478 m
A Matterhorn (franciául Mont Cervin vagy Le Cervin, olaszul Monte Cervino) az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa (ha a Mont Blanc-t és a Monte Rosa masszívumokat egy csoportnak tekintjük.) A Matterhorn 4478 méter magas; a Wallisi-Alpokban fekszik Zermatt és Breuil (Cervinia) között, Zermattól délnyugatra. Keleti, északi és nyugati fala Svájchoz, a déli Olaszországhoz tartozik. A legtöbbet fényképezett turistalátványosságok egyike Európában.
Időtartam
4 - 6 nap
A Matternhorn mászás 4 kemény napot vesz igénybe és tökéletes idő szükséges hozzá. Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt kell 1 - 2 tartalék napot beiktatni. Ezt akár a hegyen, is el lehet tölteni.
Nehézség
nehéz
A világ legismertebb hegycsúcsára 6 óra kemény, kitett mászás vezet.
Létszám
2 - 4 fő
Első mászás
1865. július 14
Első megmászása Edward Whymper nevéhez fűződik 1865. július 14. napján.
Első nő
1871
A nők is igyekeztek a férfiak teljesítményével lépést tartani: 1871-ben Brevoort és Lucy Walker is meghódította a Matterhorn-t.
Rekord
2 óra 52 perc
A villámlábú spanyol Kilian Jornet, aki 1 óra 53 perc alatt nyargalt fel a csúcsra, s utána a visszatérésre sem pazarolt sok időt: összesen 2 óra 52 perc telt el az indulása és érkezése között.
Fizikai nehézség
2015 szeptemberben, a jubileumi ünnepségsorozat kezdetén a termékeivel a magashegységi turizmusra koncentráló Mammut Sports Group olyan dobással rukkolt ki, amelynek jóvoltából az egész világ a Matterhornra figyelt. Ötven tapasztalt hegymászóból alakított élőlánc segítségével fáklyák, kis lámpácskák gyulladtak ki a komor szikla előterében, az esti szürkületben fantasztikus élményt nyújtva a fotósok, televízió kamerák, érdeklődő turisták számára.