Az Egyeskőre vezető jelzett turistaútvonalak közül a rövidebbek Balánbányáról indulnak. A város megközelítése autóval a legkényelmesebb, anélkül is megoldható. Közvetlenül a központból indul a kék sávval jelzett út, a város északi végéből pedig a piros háromszög jelzésű úton juthatunk fel a sziklatornyok tövében nemrég teljesen újjáépült menedékházig.

Kevésbé kényelmes, de sokkal romantikusabb akár Gyimes, akár a Gyilkos-tó felől indulva a Hagymás-hegység főgerincén végigfutó turistajelzést gyalog követve, hátizsákos vándorként érkezni. Ez a megközelítési mód több időt és energiát igényel, cserébe viszont az élmény is arányosan mélyebb lesz. Amennyiben ilyen hosszú túrát nem tudunk vállalni, kárpótlásul az Egyeskőtől aránylag rövid úton felkereshetjük a főgerinc két szomszédos magaslatát, a Nagy-Hagymást és a Öcsém-tetőt.

Ne legyen rá szükség, de azért a biztonság kedvéért érdemes megjegyezni milyen telefonszámokat hívhatunk baj esetén:

– 0725-826668 (0-SALVAMONT) | a hegyimentő szolgálat központi diszpécsere
– 112 | általános segélyhívó

Az Egyeskő könnyen mászható, és a kilátás róla megfizethetetlen.

Útvonal Hossz Szintkülönbség Időtartam
Balánbánya – Kovács-patak 4,5 km 640 m ~2 óra
Balánbánya – Szép-patak 3 km 640 m ~1,5 óra

Hogy mi az az Ördögmalom?

Erről van egy jó kis székely mese: Réges rég, a Nagy-Hagymás alatt élt Bacóné. Egyedül volt, nem volt aki segítsen neki. Vegyen ördögöt, mondta neki a szomszéd, az elvégez minden munkát. Felfogadott hát egyet az asszony. De adjon ám munkát, mondta neki az ördög, mert ha nem, baj lesz. Egy évig éjjel-nappal dolgozott az ördög, egyszer csak azonban elfogyott a munka. Az ördög erre egy vesszővel ütlegelni kezdte Bacónét, és követelte a munkát. Az asszonynak utolsó pillanatban jött egy mentő ötlete: elmentek az Öcsém-tető alá, és azt mondta az ördögnek, hogy ezt a nagy sziklabércet őrölje le dió nagyságú darabokra. Azóta is őrli, ezért lett a kőfolyás neve Ördögmalom.

Egy öreg csángó pásztor elmesélte nekünk, hogy a Nagy-Hagymás a tetején tenyésző hagymaszagú fűféléről kapta a nevét. Mikor felhajtották a jószágot legelni, a környékbeliek hónapokon keresztül hagymaízű tejet ittak reggelire.

Helyszín
GPS koordinátái
é. sz. 46° 41′ 04″, k. h. 25° 49′ 36″
Magasság
1608 m
Időtartam
1,5-2 óra
Fizikai nehézség